Ми повинні відродити козацький дух в Україні

«Новітня українська держава – це держава, збудована на багатовікових традиціях державотворення українського народу. Однією з підтверджуючих засад цієї тези є факт відновлення козацтва, причому відновлення не декретними і бюрократичними засобами, а з народної ініціативи. Козацтво відродилося, бо суспільство готове до цього, саме тому воно підтримало і сприйняло його» — академік Валерій Смолін.

Ми стали українцями завдяки козакам, які багато років зберігали нашу мову, культуру та передавали з покоління в покоління традиції та звичаї усього народу. Козаки завжди стояли на сторожі волі, гідності та честі свого народу.

Козаки були споконвічно, козацтво нікуди не дівалось. І не тільки козаки, а й козацька ідея, свідомість. Козацький дух ніколи й нікуди не зникав протягом усієї історії Русі-України. У кожній людині, яка належить до козацького роду-племені, немов би закладена генетична програма. До певного часу людина живе буденним життям і навіть не замислюється про козацьке коріння своїх предків, про свій родовід, про славне минуле дідів. Але лише до певного часу…

Народна мудрість говорить, що країна, яка не пам’ятає свого минулого, не матиме і майбутнього.

Ми повинні знати, що Україна – це козацька держава, яка бере свій початок зі старої Русі, в якій зараз відтворилась нова українська ідея відновлення сучасного козацтва. Для усіх нас важливо реалізувати державотворчий та націотворчий потенціал козацької ідеї. І кожен козак України, який творить нову історію, повинен розуміти, що він є основою нової козацької нації. Нації, яку і породило козацтво.

Ідея відродження козацького духу в Україні – це національна ідея, яка здатна об’єднати і згуртувати навколо себе усю націю. Навіть у нашому державному гімні є слова, що ми «браття козацького роду». Це є ще одним доказом того, що Україна – козацька держава.

Україна дійсно є козацькою державою, і президентами Козацької України були Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, а сьогодні – Віктор Янукович. Чи усвідомлюють вони себе президентами козацької держави, чи ні, – це вже запитання до них.

З 2002 року владою ще якось підтримувався козацький дух в Україні. Діяла Національна програма відродження та розвитку українського козацтва 2002-2005 років, а також Державна програма відродження козацтва протягом 2005-2010 років. Але останнім часом Влада України призупинила свої зусилля відносно концепції відродження козацтва. Мабуть, їй ближчі політичні баталії, ніж ідейний дух українців.

Духовна єдність – це домінантна, найважливіша передумова подальшого розвитку козацтва в Україні. Кожен українець повинен відчувати себе членом козацького братства, громадянином Козацької держави. І чинний Президент теж повинен відчути, що він є Президентом Козацької держави, а не роз’єднувач держави.

За минулі роки незалежності України було утворено багато козацьких громадських організацій, які й досі неспроможні між собою порозумітися. Хотілося би, щоб держава робила ставку на співпрацю з козацькими організаціями, які спроможні проводити самостійну діяльність, а не паразитувати за державні кошти. Це й повинно стати головним критерієм при виробленні системи взаємодії держави з козацькими громадськими
організаціями. Козацтво повинно бути відповідальним перед суспільством своєю ефективною діяльністю для зміцнення Української держави. І прийняття Закону про козацтво в Україні необхідно тому, що він підтвердить статус козацтва і дасть надію на віру бути потрібним державі. Цей Закон повинен сприяти об’єднанню козацтва задля реалізації козацької ідеї.

Ми, козаки, маємо ціль – втілення мрії багатьох поколінь українського народу про процвітаючу, незалежну Україну, побудову громадського суспільства, виховання молоді на засадах козацької ідеї та християнської моралі. І наша робота націлена на відродження козацтва, на розбудову незалежної держави, на патріотичне виховання нашої молоді, «в серцях якої буде витати козацький дух». Також хотілося би, щоб для кожного козака причетність до козацтва була сенсом життя, а не «грою у козацтво». Козаки! Не будьте псевдокозаками! Бо ця гра є нахабним і цинічним лицемірством.


Наш міжрегіональний «Окремий природо-правозахисний округ МГО Козацтво Запорозьке», як підрозділ МГО «Козацтво Запорозьке», існує вже майже 6 років. 10 підрозділів округу працюють у 4 областях України (Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській та Полтавській). Базовою основою округу послужила Новокодакська паланка МГО «Козацтво Запорозьке», якій у листопаді 2012 року виконується 10 років.

Наші козаки самодостатні люди з великим життєвим і професійним досвідом, які можуть і знають, що передати молоді. Ми чітко плануємо свою роботу, нас знають і поважають не за слова, а за справи. Козаки округу з великою повагою ставляться один до одного. Самовіддана праця на розвиток МГО «Козацтво Запорозьке» є критерієм, за яким оцінюються козаки. Головним завданням для нас є: показати й донести, що козацтво не просто якась бутафорська сила, а передусім – співдружність близьких за духом людей.

Для багатьох бути козаком – це не забаганка, а спосіб життя. Козацтво – це ідея, суспільна робота, і матеріального добробуту вона не приносить. Бо всі заходи проводяться округом на власні кошти з благодійних внесків козаків. Дуже приємно, що в нашому окрузі є такі козаки, за яких можна казати, що вони роблять і зроблять ще більше для розбудови МГО «Козацтво Запорозьке», а це: Пилипенко О.М. ,Середа П.Ю, Гаращенко
І.І
, Іванов С.О, Штайко А.Ф, Никитенко Ю.О, Александров О.С, Слинько А.М, Сивоконь М.А, Горобець В.В, Толстов І.В, Гунько О.М, та багато інших козаків.

Саме козаки, які споконвіку були захисниками і боронителями Русі-України, по суті своїй, мають хліборобське коріння. Здорове тіло і душу козаку забезпечувала тільки чиста екологія. І якщо раніше козаки захищали народ від татар, турків, поляків та інших завойовників, то нині землю треба боронити від своїх чиновників та горе-підприємців.

У поліпшення екологічної ситуації треба вкладати значні кошти, адже це безпека держави. Але чиновники не дбають про екологію, залишаючи цю землю у спадок нашим дітям. Тому козаки округу екологічну ситуацію в Україні вважають зазіханням на рідну землю, а це – завалення її побутовими відходами, забруднення повітря і водних ресурсів, знищення лісів та випалювання рослинності.

Козаки округу свою роботу висвітлюють на сайті в інтернеті. Бо на нашу думку потрібно, щоб увесь козацький загал в Україні та усі небайдужі до справи розвитку та відродження козацтва отримували об’єктивну інформацію про діяльність округу. Дуже не хотілось би, щоб політики та Влада у рік виборів до Верховної Ради України використала предмет козацтва для особистих цілей. Адже знову можуть лунати обіцянки про об’єднання зусиль задля побудови могутньої Української держави з «турботою» про козацьку націю. Ми вже це проходили…

Важливо, щоб в серці та душі кожної людини, в жилах якої тече козацька кров, або яка є козаком за вдачею, було бажання безкорисно допомагати своєму народові, своїй державі та пронести козацький гарт і лицарську честь через життя.

З повагою,
Головний писар (начальник штабу)
МО МГО КЗ «Окремого природо-правозахисного округу МГО КЗ»
генерал-полковник Сердюков В.Ф.

One thought on “Ми повинні відродити козацький дух в Україні

  • 08.01.2018 в 10:37
    Permalink

    чи можливо в наш час стати козаком?
    чи є ще ті хто передасть досвід?
    як їх знайти?

    Ответ

Добавить комментарий

%d такие блоггеры, как: