Пам’яті Петра Конашевича-Сагайдачного

29 квітня 2011 р. козаки «Окремого природо-правозахисного округу» МГО «Козацтво Запорозьке» прийняли участь у міжнародній науково-практичній конференції «Петро Конашевич-Сагайдачний — видатний діяч та воєначальник, великий захисник православної церкви XVII сторіччя«, присвяченої 289 річниці зі дня смерті.

Ця конференція проводилась Січеславським округом МГО «Козацтво Запорозьке» під головуванням Гетьмана МГО «Козацтво Запорозьке» Дмитра Сагайдака, нащадка знаменитого гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. На конференції козаки ознайомились з громадською діяльністю та військовими заслугами, а також маловідомими історичними фактами із життя знаменитого гетьмана.

Про те, з чого починилась історія знаменитого пращура гетьмана МГО «Козацтво Запорозьке» Дмитра Сагайдака, він зазначив:

— Петро Конашевіч прийшов на Січ, тобто в регулярне козаче військо, підготовленим козаком. Йому необхідно було дати яку-небудь, як зараз би сказали, прізвисько. Налили в курені, так звану «братіну», з двома ручками ємкістю приблизно в 700-800 грамів меду, і потім стали просити показати, що ж він може. Він вскочив на свого коня, дістав з сагайдака (а це спеціальна турецька сумка) стрілу за стрілою, і луком запустив її точно в ціль. Друга стріла рострощила першу. Всі відразу крикнули — Сагайдак! А коли його козаки вібралі на гетьмана, то дали приставку «значний». Так з’явився сагайдачний. Коли він знову ставав полковником, то ставав Сагайдаком. Помер він після поранення під Хотіном все-таки гетьманом Сагайдачним.

Добавить комментарий