Високе звання козака потрібно нести гідно і з честю

Кращі козаки округу за 2016 рік

Продовжуючи підводити щорічні підсумки, ми вкотре визначаємо найкращих козаків за їх багатолітню, плідну працю по відродженню Козацтва Запорозького. Бо вони всією своєю роботою доводять, якщо є добра воля і правдиві наміри, то й результати будуть. Головне – показувати приклад і небайдужість та бути носієм найкращих рис нашого козацького народу.

Ми не нарікаємо на долю, ми працюємо, бо від нас, козаків, час вимагає конкретних справ. Ми не просимо коштів у держави на нашу діяльність, а розраховуємо на добрі справи наших козаків у військово-патріотичному вихованні молоді, благодійництві, захисту держави, заходах по відродженню Козацтва Запорозького тощо.

Ми працюємо відкрито і привабливість нашого Округу у тому, як козак чи козачка можуть реалізувати себе у громадській діяльності. За 10 років існування нашого Округу ми зробили багато. Як за 2015 рік, так і за 2016 рік робимо підсумки, аналізуємо і йдемо вперед.

За рішенням Ради керівного складу козаків «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» від 29 грудня 2016 року були визначені кращі козаки 2016 року у номінаціях:

— кращий отаман підрозділу округу;
— кращий благодійник;
— кращий захисник навколишнього природного середовища;
— кращий наставник-вихователь молоді;
— кращі козаки;
— краща козачка об’єднання «Берегиня».

Талановита людина – талановита в усьому. І це стосується безпосередньо наших номінантів, дійсних козаків-запорожців, кращих представників «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке».

Кращий отаман підрозділу Округу

Гаращенко Іван Іванович, 1937 року народження, православний, генерал-осавул, отаман Покровського куреня Новокадацької паланки «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» з квітня 2007 року. Завжди є вірним козацькій присязі та кодексу честі козака.
Отаманом Покровського куреня його було обрано вперше у 2007 році (потім у 2012 році був переобраний на новий термін на цій посаді).

Генерал-осавул Гаращенко І.І., як козак-запорожець, усвідомив свою місію у житті держави, своєю клопітливою працею вносить вагомий вклад у розбудову України та Козацтва Запорозького. Доводить молодим козакам, що таке козацький дух та життєва загартованість. На протязі свого життя свою силу і енергію він віддає Україні.

На сьогодні Гаращенко І.І. — отаман майже з десятирічним стажем роботи. За час його керування Покровським куренем, він неодноразово досягав чималих успіхів у громадській роботі. На рахунку козаків Покровського куреня під керівництвом Івана Івановича чимало урочистих заходів, сповнених козацького духу та наснаги. Козаки Покровського куреня пишаються добрими благодійними справами, які вони роблять задля Слави Козацтва Запорозького.

Гаращенко І.І., як козацький отаман, вміє об’єднувати навколо себе козаків-однодумців з певними духовними та моральними цінностями, які властиві справжнім козакам-запорожцям. Він поважна й авторитетна людина, його шанують козаки, рахуються з його думкою, часто звертаються за порадою. Бо в ньому органічно поєдналися в одне ціле – життєвий досвід, дух козацької свободи, та віри – бо це справжній достойний козак з генами козацької нації українського народу.

В його родині високо цінують козацькі традиції (син та онук є козаками МГО «Козацтво Запорозьке»). А тому життєвий шлях Івана Івановича є прикладом для нас, козаків Округу.

Недаремно за свою діяльність генерал-осавул Гаращенко Іван Іванович нагороджений державними нагородами:
— орденом «Трудового Червоного Прапору»;
— ювілейними медалями збройних сил та відомчими винагородами.
МГО «Козацтво Запорозьке» відзначило його:
— орденом «Козацька Слава» ІІІ ст.;
— орденом «Байда-Вишневецький ІІІ ст.;
— медаллю «За Благодійність»;
— медаллю «Срібний Хрест «Козацька Слава»;
— медаллю «За відродження Козацтва»;
— медаллю «Віра, честь, воля».

Глибока релігійність, захист православної віри – характерна риса його життя як козака – за це православною церквою його було відзначено:
— орденом «Святого Миколая Чудотворця»;
— орденом «Козацька Слава»;
— орденом «За професійну діяльність»;
— золотою медаллю «Покрова Пресвятої Богородиці».

В тяжкі для країни часи (2014-2016 рр.) за благодійну допомогу, підтримку бійців ЗСУ та за високу державницьку позицію отамана Покровського куреня генерал-осавула Гаращенка І.І. було нагороджено срібною медаллю «Україна – Захисник Державності» та Почесною ювілейною відзнакою «За козацьку честь та відданість Україні».

Кращий благодійник Округу

Пилипенко Олександр Миколайович, 1952 року народження, православний, генерал козацтва, Головний отаман «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке». З квітня 2001 року в лавах МГО «Козацтво Запорозьке». Прийнявши козацьку присягу, залишається їй вірним до кінця.

З листопада 2002 року по червень 2006 року отаман Окремої Новокадацької паланки МГО «Козацтво Запорозьке». У червні 2006 року вперше обирається Головним отаманом «Окремого природо-правозахисного округу МГО «Козацтво Запорозьке» (потім неодноразово переобирався на новий термін на цю посаду, у 2011 та 2016 роках).

За його керівництва Округ неодноразово, на протязі 10 років, ставав найкращим у структурі МГО «Козацтво Запорозьке». За участю Олександра Пилипенка «Козацтво Запорозьке» і надалі залишатиметься в авангарді конструктивних сил. Він бере на себе відповідальність за долю країни, сприяє зміцненню громадянського миру й злагоди, бо розуміє, що козацькі справи не розваги, а щоденна праця.

Генерал козацтва Пилипенко О.М. усвідомлює, що козак — це не назва, а спосіб життя, а тому необхідно працювати і бути відповідальним перед побратимами та народом України.

У нього, як у справжнього українця, генетично присутній родинний козацький стрижень – козаччина. Будучі і сам високоморальною, духовною людиною, зумів об’єднати навколо себе козаків з цінностями, які властиві козакам-запорожцям. Козаки Округу пишаються добрими благодійними справами, які були зроблені Головним отаманом не для реклами, а для людей.

У своїй діяльності Пилипенко О.М. уділяє велику увагу вихованню молодого покоління, щоб воно стало на добру життєву стежу, щоб зростало сильним та здоровим.

Так щорічно, з 2006 року, за його ініціативою та особистою фінансовою підтримкою проводиться Всеукраїнський турнір з греко-римської боротьби на призи «Гетьмана МГО «Козацтво Запорозьке» Дмитра Сагайдака, а також різного плану благодійні заходи, які спрямовані на відродження Козацтва Запорозького, допомогу дитячим будинкам в Україні та допомогу ЗСУ (по підтримці та реабілітації поранених бійців).

Генерал козацтва Пилипенко Олександр Миколайович за роки служби в ЗСУ був відзначений почесними та ювілейними нагородами збройних сил.

За роки прибування в лавах МГО «Козацтво Запорозьке» (2001-2016 рр.) нагороджений:
— орденом «Козацька Слава» ІІ ст.;
— орденом «Козацька Слава» ІІІ ст.;
— медаллю «Золотий Хрест Козацька Слава»;
— ювілейними медалями МГО «Козацтво Запорозьке».

За активну державну позицію у відбудові козацтва в Україні О.М.Пилипенко було присвоєно Почесне козацьке звання «Герой Козацтва України».

За православні устої життя та благодійну допомогу, спрямовану на будівництво храмів, отримав високу оцінку православної церкви, за що був відзначений золотою медаллю «Покрова Пресвятої Богородиці».

В тяжкі для держави часи (2014-2016 рр.) за благодійну допомогу бійцям Збройних Сил України Головного отамана «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» генерала козацтва Пилипенка О.М. було нагороджено Золотою медаллю «Україна – Захисник Державності» та Почесною ювілейною відзнакою «За козацьку честь та відданість Україні».

Кращий захисник навколишнього природного середовища

Храпков Дмитро Сергійович, 1987 року народження, православний, підхорунжий, Помічник Головного отамана «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» з питань екологічної безпеки. В лавах МГО «Козацтво Запорозьке» з жовтня 2015 року. Прийнявши присягу козака, завжди її дотримується, бо пишається своїм козацьким статусом.

Підхорунжий Дмитро Храпков, маючи вищу освіту за фахом — еколог, професійно спрямував свою громадську діяльність у сферу екологічної безпеки навколишнього середовища, бо є палким поборником охорони природи, збереження довкілля.

У січні 2016 року увійшов до складу «Служби екологічної безпеки» округу, де проводить активну профілактично-консультативну роботу з екологічної безпеки спільно з адміністрацією м.Кам’янське, на об’єктах підвищеної екологічної безпеки.

Своєю клопітливою працею робить значний внесок у роботу «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» по розбудові й відродженню козацтва Запорозького у сфері захисту навколишнього природного середовища та захисту населення від впливу шкідливих забруднень діяльністю підприємств.

На теперішній час «Служба екологічної безпеки» округу, в особі підхорунжого Храпкова Д.С., поповнилась професійним фахівцем-екологом, який провів й проводить багато вагомих заходів, які вже призвели до позитиву у сфері екологічної безпеки у м.Кам’янське.

Дмитро Храпков – це справжній достойний козак з певними духовними та моральними цінностями. Він є надійним та професійним Помічником Головного отамана Округу. Підхорунжий Храпков Дмитро Сергійович за громадську роботу у 2016 році та її високі показники був відзначений Почесною грамотою Головного отамана «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке».

Кращий наставник-вихователь молоді

Кабаченко Дмитро Васильович, 1976 року народження, православний, козацький полковник, Кошовий отаман Мануйлівського куреня Новокодацької паланки «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» з питань екологічної безпеки. В лавах МГО «Козацтво Запорозьке» з вересня 2003 року. Прийнявши присягу козака, завжди гідно її дотримується.

Козацький полковник Дмитро Кабаченко, як козак-запорожець, постійно знаходиться на передньому краї роботи з навчання молоді. Маючи наукову ступінь – кандидат економічних наук, навчає студентів, а як кошовий отаман Мануйлівського куреня Округу вчить молодих козаків бути гідними козаками МГО «Козацтво Запорозьке».

І звичайно, що одним з основних аспектів його діяльності щоденної праці не покладаючи рук – робота з молоддю. Йому хочеться, щоб наступне покоління українців виростало щасливим, успішним. Щоб молодь знала свою історію, своїх героїв, поважала батьків, свою Батьківщину. Він своєю натхненною працею вносить відомий внесок у розбудову козацтва Запорозького та надає приклад молодим козакам вірного служіння державі та її народу.

На протязі 13 років Дмитро Васильович, як козак, приділяє велику увагу благодійним заходам Округу та сам безпосередньо приймає в них участь. Користується повагою побратимів-козаків. Козацький полковник Кабаченко Д.В. – людина з високими моральними та духовними цінностями, має родинні гени козацької нації. В його козацькій родини високо цінують козацькі традиції та звичаї (батько та брат є козаками МГО «Козацтво Запорозьке»).

Недаремно Кабаченко Дмитро Васильович за свою громадську діяльність у складі МГО «Козацтво Запорозьке» був відзначений Подякою та Грамотою Головного отамана Округу та нагороджений:
— медаллю «Золотий Хрест Козацька Слава»;
— медаллю «Срібний Хрест Козацька Слава»;
— медаллю «20 років МГО «Козацтво Запорозьке»;
— медаллю «25 років Незалежності України».

За вірне служіння Козацтву Запорозькому, православній вірі та державі його було відзначено православною церквою золотою медаллю «Покрова Пресвятої Богородиці».

За активну громадську діяльність та благодійну допомогу Кошового отамана Мануйлівського куреня Округу Кабаченка Дмитра у 2016 році було нагороджено Почесною ювілейною відзнакою «За козацьку честь та відданість Україні».

Кращі козаки Округу

Горлов Вадим Семенович, 1968 року народження, православний, осавул, Помічник отамана куреня «Служба безпеки» «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» з січня 2014 року. До кінця вірний козацькій присязі та дотримується кодексу козацької честі. Участь у МГО «Козацтво Запорозьке» — це дуже важлива складова його життя. Осавул Горлов В.С. за час роботи в козацькій організації проявив себе з кращої сторони. Є зразком козака МГО «Козацтво Запорозьке». Це людина високої честі та моралі. В ньому жива козацька мужність, вдача, слава.

В цей важкий для держави час він не може залишатися байдужим до подій на Україні, до своїх предків, які були славними козаками і боронили свою землю. Вадим Семенович, як козак-запорожець, за своєю діяльністю завжди знаходиться на передньому краї розбудови козацтва Запорозького, бо козаки завжди стояли і стоять на сторожі волі, гідності й честі українського народу.

На сьогодні осавул Горлов Вадим, як і 2 роки тому, знаходиться в зоні АТО (за контрактом в ЗСУ), де здійснює захист держави. Нехай вже давно минули дні Запорозької Січі, але козацтво існує як живиця людського прагнення до вільного та незалежного життя. У глибині душі кожного українця живе козак-воїн, який нічого не боїться і за рідну землю без роздуму віддасть своє життя.

І недаремно Горлова В.С. за особистий внесок по захисту української незалежності та особистий патріотизм при неодноразовій участі в зоні АТО було нагороджено медаллю «Срібний Хрест Козацька Слава», а за активну громадську діяльність у військово-патріотичному вихованні (на особистому прикладі) молодих козаків та особистий патріотизм козака-воїна його було нагороджено Почесною ювілейною відзнакою «За козацьку честь та відданість Україні».

Александров Олександр Сергійович, 1972 року народження, православний, чотар, контаржий куреня «Служба безпеки» «Окремого природо-правозахисного округу МГО «Козацтво Запорозьке» з квітня 2012 року. Завжди є вірним козацькій присязі.
Чотар Александров О.С. як козак-запорожець освідомив своє місце у житті, пліч опліч з козаками зрозумів, що у наш час до козацтва, як і до Бога потрібно прийти, дозріти, відчувши потребу всього свого єства у високому і вічному. Своєю працею в козацькій організації вносить відомий вклад у розбудову Козацтва Запорозького.

На сьогодні Олександр Сергійович, як козак куреня «Служба Безпеки» Округу, є надійним помічником отаману куреня у проведенні урочистих заходів та благодійних справ, які зроблені для відродження козацького духу та наснаги серед молодого покоління українців. Бо сам є носієм кращих рис нашого козацького народу.

За час роботи в козацькій організації проявив себе з кращої сторони: організований, принциповий, чесний, є зразком козака МГО «Козацтво Запорозьке». З повагою відноситься до історії й традицій. В ньому органічно поєдналися в одне ціле дух свободи і дух релігії – бо це справжній, достойний козак, який користується повагою побратимів козаків.

За свою діяльність у період 2012-2016 роки чотар Александров Олександр Сергійович відзначений Подякою Головного отамана Округу та медаллю «Гетьман Байда Вишневецький». За вірне служіння Козацтву Запорозькому, православній вірі та державі його було відзначено золотою медаллю «Покрова Пресвятої Богородиці» та Почесною ювілейною відзнакою «За козацьку честь на відданість Україні».

Краща козачка об’єднання «Берегиня»

Іванова Людмила Миколаївна, 1965 року народження, православна, козачка об’єднання «Берегиня» Мануйлівського куреня Новокодацької паланки «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» з жовтня 2007 року.

Людмила Миколаївна, як козачка об’єднання «Берегиня» Округу завжди відзначається плідною працею задля розбудови Козацтва Запорозького. Ще у період з 2003 по 2007 рік спільно з козаками Новокодацької паланки була у складі громадських інспекторів з охорони навколишнього середовища при обласному управлінні Дніпропетровської області з охорони довкілля. У цій справі відзначилася як принциповий, поважний, знаючий фахівець, виконуючий цю роботу на громадських засадах.

На сьогодні козачка Іванова Л.М. займає посаду бухгалтера козацьких підрозділів та «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» на громадських засадах. За усі роки діяльності вона має тільки повагу та подяки від керівництва Округу. Козаки пишаються добрими, благодійними справами Людмили Миколаївни.

Недаремно козачка Іванова Людмила Миколаївна була відзначена за свою громадську діяльність Подякою та Грамотою Головного отамана Округу, а також нагороджена від МГО «Козацтво Запорозьке»:
— медаллю «Берегиня козацького роду»;
— медаллю «За благодійність».
Глибока релігійність – характерна ознака її життя, як козачки, і за це православною церквою вона була відзначена золотою медаллю «Покрова Пресвятої Богородиці».

Матеріал підготував:

Головний писар (начальник штабу) округу
генерал-командор В.Ф.Сердюков

Добавить комментарий