Козацтво в єдності з Українською Православною Церквою

Українська держава творилася на двох протилежних засадах, які органічно поєдналися в одне ціле – це дух свободи і дух релігії. Це ж стосується й козацтва. Глибока релігійність, ревний захист православної віри – характерні ознаки життя козацтва. Недаремно Запорозьку Січ називали християнською козацькою республікою.

Сучасне «Козацтво Запорозьке», продовжуючи традиції своїх попередників, так само шанує і береже свою православну віру, виховує у повазі до Бога, держави молоде покоління, турбується про їх фізичний розвиток і виховує на високоморальних принципах. Для козацтва Запорозького православна віра є дороговказом. А представники церкви наставляють козаків на шлях істини.

У наш час до козацтва як і до Бога потрібно прийти, дозріти, відчувши потребу всього свого єства у високому і вічному. Нинішнє козацтво повинно бути продовжувачем історії православного козацтва. В лавах МГО «Козацтво Запорозьке» як і належить є козацькі священики Української Православної Церкви (УПЦ).

Нещодавно, 27 лютого 2016 року, у селищі Курилівка Дніпропетровської області, відбулась подія, яку чекали парафіяни та меценати – це урочисте відкриття храму Святителя Михаїла І Митрополита Київського.

Усі присутні стали свідками захоплюючої події – літургії та освячення храму, яку провів архієпископ Дніпродзержинський та Царичанський Володимир.

Відбулося. Слава Силі твоїй і величі, Господи!

Часи лихоліття для християнської церкви, коли священників і монахів убивали, росли нехрещеними діти, без вінця жили пари, а невідспівані душі усопших не могли знайти миру та вічного покою, Слава Богу, минули. Будуються церкви, монастирі, велично дзвонять святкові дзвони…

На свято відкриття та освячення храму Святителя Михаїла І Митрополита Київського також були запрошені козаки МГО «Козацтво Запорозьке», яких представляли: головний писар (нач.штабу) «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» — генерал-командор Сердюков В.Ф.; отаман куреня «Служба Безпеки» округу – військовий старшина (підполковник) Чуприна Г.Г. та писар (нач.штабу) Новокодакської паланки округу – козацький полковник Толстов І.В.

Козаки подарували храму ікону «Покрови Пресвятої Богородиці» (копія з ікони Запорозьких козаків, яка є в музеї Д.Яворницького у м.Дніпропетровську).

Настоятеля храму Святителя Михаїла І Митрополита Київського, протоієрея, отця Віталія (Маляренка В.В.) за його плідну працю по будівництву храму та здобутки перед церквою було нагороджено орденом УПЦ «Дмитрія Ростовського».

Керівництво «Окремого природо-правозахисного округу МГО КЗ» звернулося до архієпископа Дніпродзержинського та Царичанського Володимира з проханням про призначення Маляренка В.В. козацьким священиком, який буде також опікуватись козаками. На що отримано згоду.

Закон Божий стоїть вище за все. Тому козацький духовник повинен тлумачити Слово Божіє, допомагати кожному дорости до козацького стану, зміцнити в собі внутрішній козацький стрижень, щоб кожна козацька справа була спрямована на відродження та збагачення козацької культури.

І коли ми звернулися до отця Віталія з питанням, чи вважає він себе козаком?, то отримали відповідь: «Передусім – я священик. А якщо брати до уваги, що я також захищаю православну віру, то безперечно я козак. У цьому питанні я подаю приклад усім, як потрібно захищати свою віру. Бо служити Богу повинен не лише козак, а і кожна віруюча людина. І ми також повинні пам’ятати, що козаки завжди захищали православ’я як віру свого народу».

Матеріал підготував:

Головний писар (нач.штабу) округу
генерал-командор Сердюков В.Ф.

 

Добавить комментарий