Козаки вміють працювати і святкувати

Вже традиційно на Покрову Пресвятої Богородиці козаки «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» відзначили День Українського Козацтва. Це природно, адже Покрова була одним із найголовніших свят запорозьких козаків. Козаки округу в цей день відвідали святкове богослужіння у храмі Покрови Пресвятої Богородиці у селищі Таромське м. Дніпропетровська. А потім дібралися до Покровського куреня Новокадакської паланки. Йшов «благодатний дощик», серед козаків та козачок панував піднесений настрій…

14 жовтня для козаків є етапом підведення підсумків зроблених справ, за які ми берімося. Всяка велика справа складається із багатьох маленьких, і ми ділимо нашу велику справу відродження козацтва Україні на багато малих справ, долаємо їх спільно і отримуємо перемогу за перемогою. А що справ багато, ми не лякаємося, бо і нас же багато, бо філософія козацтва Запорозького – патріотизм і наполеглива праця.

Святий отець Віталій молитвою благословив усіх присутніх на подальшу успішну роботу, привітав із Днем Покрови Божої Матері, згадав давні джерела, що знаменують зародження свята. Відколи козацтво взяло за заступницю Божу Матір, свято Покрови невід’ємно пов’язане з козаками.

Гасло козаків запорожців: «Бог, Україна, Честь». І цим все сказано. Бог – це духовність, це те, що об’єднує націю; патріотизм – це те почуття і та людська якість, яка має бути в кожному українці. Козацтво в Україні – це не забавка, це історичний факт сьогодення.

Головний отаман округу, генерал козацтва Пилипенко О.М. відзначив, що МГО Козацтво Запорозьке є вагомою частиною українського суспільства. Ми об’єднались, щоб відроджувати наші славні традиції, займатися військово-патріотичним вихованням молоді та юнацтва, надавати благодійну допомогу… Та й самим бути не тільки прикладом для суспільства, а й носієм тих кращих рис нашого народу. Ми не просимо коштів у держави, а розраховуємо лише на себе, на ті благодійні внески козаків, які допомагають нам робити наші справи. І суспільство нам вдячне за нашу роботу.

Любіть Україну, бо це наша Батьківщина. Бережіть нашу історію, бо це наше минуле і майбутнє, будьте щасливі й здорові на довгі-довгі роки.

На честь Дня козацтва в Україні за активну працю, патріотизм по розбудові та популяризації МГО «Козацтво Запорозьке», допомогу Україні та її народу протягом 2014-15 років відзначено нагородами козаків та козачок «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке», для яких честь, держава т виховання молоді стоять завжди н першому плані:

  • Орденом «Козацька слава 3 ст. – військового старшину Сердюкова А.В.;
  • Золотою медаллю «Україна – захиснику державності» козацького полковника Толстова І.В.;
  • Срібною медаллю «Україна – Захиснику Державності» генерал-командора Пєнєва І.П., генерал-хорунжого Середу П.Ю., генерал-осавула Гаращенка І.І, генерал-осавула Александрова О.С., генерал-осавула Макаренка О.М, військового старшину Чуприну Г.Г;
  • Золотою медаллю «Козацька слава» — осавула Горобця В.В.
  • Срібною медаллю «Козацька слава» — козацького полковника Слинько А.М; осавула Шаповала А.Д, Півня Д.В;
  • Медаллю «Покрова Пресвятої Богородиці» — козацького полковника Гавриша С.В; настоятеля храму «Святителя Михаїла I-Митрополита Київського» протоієрея Віталія Маляренка;
  • Орденом УПЦ «За професіоналізм» — військового старшину Ягудзинського В.М;
  • Медаллю УПЦ «За ретельність та старанність» джуру Панченка В.Д, козачок Середу Н.В, Ткаченко Н.О, Толстову Т.Є, Меркулову О.А.

Також козакам були присвоєні чергові та позачергові козацькі звання:

  • Козацький полковник – Толстову І.В.
  • Військовий старшина – Ягудзинському В.В.
  • Осавул – Горобцю В.В.
  • Підосавул — Горобець Ж.В.
  • Хорунжий Борисову М.М., Скворцову О.В.
  • Підхорунжий – Бондаренко А.В., Білію О.О,
  • Чотар – Переберіну О.У.
  • Вістун – Мізевичу К.В.
  • Значковий – Некрасову Ю.О.

На цьому офіційна частина була завершена і козаки та козачки були запрошені отаманом Покровського куреня Гаращенко І.І. до святкового столу. А козаки святкувати вміють, бо потім багато разів козацьке «Будьмо, гей!» на честь козаків Батьківщини та народу України гучно лунало над Дніпром.

З повагою, Головний писар округу (нач. штабу),
генерал-командор Сердюков В.Ф.

17 жовтня 2015 року у м. Києві відбулася 7 Велика Рада МГО Козацтво Запорозьке, де відбулося обрання виборної старшини Генеральної канцелярії та Верховного отамана України та Діаспори (терміном на наступні 5 років). Одноголосним рішенням козацького кола «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» для делегатів на цій раді від округу було підтримано пропозицію щодо обрання Гетьмана козацтва Запорозького, маршала козацтва Дмитра Сагайдака на новий термін на посаду Верховного отамана України та Діаспори.

Добавить комментарий