ПОКРОВА — Свято козаків, свято народу України

Вже традиційно 14 жовтня на Покрову Пресвятої Богородиці в селищі Таромське м. Дніпра козаки «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» відзначили День Козацтва України. Це природно, адже Покрова була і є одним з найголовніших свят Запорозьких козаків.

У храмі Покрови Пресвятої Богородиці козаки помолилися під час Божественної Літургії, яку звершив отець Борис – настоятель храму, поклонилися й приклалися до чудотворної ікони образу Матері Божої, попросили у неї заступництва та благословення на добрі справи, а потім пройшли хресною ходою разом з віруючими цього приходу.

Пам’ятаючи про те, що козацькі справи – не розваги, а щоденна праця, козаки округу провели благодійний захід відносно людей, які обмежені у можливості рухатись та потребують спеціального медичного обладнання.

Цього разу до нас звернувся сільський голова В.М.Стеценко від імені мешканців с.Єлізарове Солонянського району Дніпропетровської області з проханням надати благодійну допомогу і придбати крісло колісне ДККС-3 для інваліда І групи, орденоносця Кісільова Анатолія Олександровича. Козаки округу в котре відгукнулися позитивно, зібрали кошти і придбали крісло колісне для інваліда І групи, що нагороджений орденом «Трудового Червоного Прапору» Кісільова А.О. Цього разу у цій благодійній акції приймали участь козаки «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке», а саме козацькі родини: генерал-командора Сердюкова В.Ф., генерал-осавула Кабаченка В.Ф., генерал-осавула Макаренка О.М., а також козаки:

  • генерал козацтва – Пилипенко І.П.,
  • генерал-командор – Пєнєв І.П.,
  • генерал-осавул – Ярило Ю.Ю.,
  • генерал-хорунжий – Середа П.Ю.,
  • козацький полковник – Науменко С.В.,
  • військовий старшина – Ягудзинський В.М.,
  • осавул – Черняк В.Ю.

14 жовтня 2016 року до козаків округу завітала родина Кісільова А.О. де урочисто отримала крісло колісне з відповідним сертифікатом. Дружина Зінаїда Василівна та син Олександр Анатолійович подякували козакам за їх благодійний вчинок та побажали їм у цей святковий день козацького здоров’я, наснаги у відродженні кращих національних традицій, плідної праці задля народу України та і надалі нести людям добро. У відповідь козаки побажали родині Кісільова А.О. здоров’я, добробуту, злагоди та родинного тепла.

Урочистості до Дня Козацтва України були продовжені у Покровському курені Новокодацької паланки округу. Після проведення богослужіння протоієрей, отець Віталій – настоятель храму Святителя Михаїла І-го Митрополита Київського, похідний священик, осавул Новокодацької паланки привітав усіх присутніх із днем Покрову Божої Матері. Згадав давні джерела, що знаменують зародження свята: «Відколи козацтво взяло за заступницю Божу Матір, Свято Покрови невід’ємно пов’язано з козаками. Вона була з ними завжди і козаки знали, що вона ніколи їх не покине. Козацьку ікону на якій Божа Матір покриває покровом козацтво, гетьманів, духовенство, тим самим показує своє заступництво за тих людей, які своє життя покладали за православну віру, за весь християнський український народ – козаки округу передали до храму Святителя Михаїла І-го Митрополита Київського у смт.Курилівка, де я є настоятелем, у день відкриття 27 лютого 2016 р. І я вам усім за це дуже вдячний».

Далі до присутніх звернувся Головний писар (начальник штабу) Окремого природо-правозахисного округу МГО «Козацтво Запорозьке» генерал-командор Сердюков В.Ф.: «Шановні брати козаки. Це чудово, що ми маємо таке Державне свято – Покрови Пресвятої Богородиці – покровительки козацтва. Ми вже традиційно, не один рік, збираємося на цьому місті у Покровському курені у супереч усім політичним та економічним негараздам. Бажаю вам міцного козацького здоров’я, витримки і перемоги в наших спільних справах. Ми не повинні скаржитися, а повинні розуміти, що кожен з нас має бути на своєму місці. Ми усвідомлюємо, що є спадкоємцями Козацтва Запорозького. І ми стали українцями завдяки козакам які передавали з покоління в покоління традиції і звичаї нашого народу.

Козаки завжди стоятимуть на сторожі волі, гідності й честі українського народу.  Козацтво – це є гордість нашого народу, душа України, її оберіг, її надія.

Слава Україні! Слава козакам!

За активну участь у відродження Козацтва Запорозького, за святе служіння Православ’ю, Козацтву та Батьківщині, на честь 10-ої річниці утворення Окремого природо-правозахисного округу МГО «Козацтво Запорозьке» за наказом Головного отамана Олександра Пилипенка №014-1 від 08.06.2016 р. нагородити козаків Почесною Ювілейною Відзнакою «За козацьку честь та відданість Україні»:

  • генерал-командора – Пєнєва І.П.;
  • генерал-хорунжого – Середу П.Ю.;
  • генерал-осавула – Гаращенка І.І.;
  • генерал-осавула – Кабаченка В.Ф.;
  • козацького полковника – Толстова І.В.;
  • військового старшину – Сердюкова А.В.;
  • військового старшину – Чуприну Г.Г.;
  • військового старшину – Ігнатенко А.І.;
  • хорунжого Дєрєвягіна О.І.
  • Подякою Головного отамана округу відзначено джуру Панченка В.Д.

За ці роки ми, як козаки-запорожці, засвідчили, що незважаючи на обставини, працювати на козацьку ідею можна і потрібно. Нехай оберігає вас і ваші родини Пресвята Богородиця – Берегиня козацького роду!»

Матеріал підготував:

Головний писар (нач.штабу) округу
генерал-командор                                                                   В.Ф.Сердюков

Сохранить

Добавить комментарий