Новокодакська паланка святкує ювілей

У жилах  українського народу ніколи не висихала козацька кров. Козаки були споконвічно, козацтво нікуди не дівалось…

Указ Президента Кучми Л. Д. № 1092/2001 «Про національну програму розвитку та відродження українського козацтва» у 2002-2005 роках від 15 листопада 2001 року дав імпульс національного єднання, дав віру у свої сили і створив духовне джерело, з якого утворилась українська національна ідея козацтва. А ще раніше, були Указ Президента від 7 серпня 1999 року № 966 «Про день українського козацтва», котрий встановлюв 14 жовтня свято на Покрови Пресвятої Богородиці. І вже 15 грудня 2000 року проголошено Установчою радою Меморандум про відродження через 225 літ забуття та гноблення «Козацького війська запорізького». У подальшому воно було зареєстроване як Всеукраїнська громадська організація «Козацьке військо запорозьке України» (ВГО «КВЗУ»), де верховним отаманом було обрано Дмитра Сагайдака.

16 листопада 2002 року за рішенням Верховної козацької ради ВГО «КВЗУ» у місті Дніпропетровську було утворено Новокодакську паланку у складі Січеславського округу. На організаційних зборах паланки було обрано Першого отамана генерал-осавула Пилипенка Олександра Миколайовича, який водночас був ще й заступником Верховного отамана ВГО «КВЗУ» по роботі з питань фінансово-економічної управи.

На першому етапі становлення Новокодакської паланки до її складу входять Новобогородицький курінь (отаман, генерал-осавул Микола Гунько) та Шиянський курінь (отаман, козацький полковник Олег Федосєєв).

З розширенням представництв організації як у самій країні, так і за її межами, ВГО «Козацьке військо запорозьке України» перейменовується у Міжнародну громадську організацію «Козацтво запорозьке» (МГО «КЗ») за рішенням Установчої ради МГО «КЗ» від 18 січня 2003 року.

У той же час МГО «Козацтво запорозьке» вже виступило як альтернатива козацькому бренду в Україні. І першими, хто у 2002 році підставив своє плече отаману Новокодакської паланки були: полковники – Василь Кабаченко, Петро Дигун, Леонід Кружейник, Олександр Александров, Олег Семенко, військовий старшина – Василь Сердюков та багато інших козаків.

Відносини у Новокодакській паланці будувались і будуються на традиційних запорозьких звичаях – козак козаку брат і товариш. І для багатьох бути козаком – це не забаганка, а спосіб життя.

Козаки Новокодакської паланки не тільки козаки за вдачею, а й ті, в жилах кого тече козацька кров, вони безкорисно допомагають своєму народові, своїй державі. Їх поважають за самовіддану працю, за справи, які вони роблять задля відтворення козацтва запорозького. Своєю діяльністю козаки показують і доносять до суспільства, що козацтво не просто якась бутафорська сила, а передусім – сила співдружніх, близьких за духом людей.

У 2003 році до Новокодакської паланки та її підрозділів (Новобогородицького і Шиянського куренів) приходять багато нових козаків. У тому ж році утворюється Мануйлівський курінь, отаманом якого стає військовий старшина Петро Середа.

У 2004 році Новокодакська паланка за згодою із Верховним отаманом МГО «КЗ» Дмитром Сагайдаком виходить зі складу Січеславського округу і стає Окремою Новокодакською паланкою МГО «Козацтво Запорозьке». Маючи тісні стосунки з козацькими формуваннями в інших областях України та бажання співпрацювати на користь держави, у 2006 році отаман Новокодакської паланки отаман-полковник Олександр Пилипенко виходить із пропозицією утворення міжрегіонального осередку «Окремого природо-правозахисного округу МГО «КЗ» з межею діяльності у Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській та Харківській областях. І вже 8 червня 2006 року на організаційній Малій Раді округу було прийнято таке рішення. Новокодакська паланка зі своїми підрозділами (Новобогородицьким, Шиянським та Мануйлівським куренями) увійшла до складу «Окремого природо-правозахисного округу МГО «КЗ».

У січні 2007 року другим отаманом Новокодакської паланки обирається козацький полковник Петро Середа.

За 2007-2008 рік Новокодакською паланкою утворюються нові підрозділи: у жовтні 2007 року Суховіївський курінь (отаманом обирається підосавул Андрій Сердюков). Організаційними зборами Мануйлівського куреня отаманом обирається козацький полковник Василь Кабаченко. У листопаді 2007 року для жінок утворюється при Мануйлівському курені об’єднання «Берегиня», у квітні 2008 року утворюється Покровський курінь (отаманом обраний осавул Іван Гаращенко).

Починанням Новокодакської паланки для округу з 2003 року стало урочисте прийняття присяги козаками на свято Покрови 14 жовтня кожного року за благословенням митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея на вірність Козацтву Запорозькому та на відданість православній вірі.

За ці десять років (2002-2012 рр.) козаки Новокодакської паланки набули величезного досвіду громадської діяльності, виховання молоді на засадах козацької ідеї та християнської моралі, самостійно робити справи, а не паразитувати за державний кошт.

Так сталося, що багатолітня плідна праця козаків Новокодакської паланки, а це безліч конкретних справ у виховній, екологічній, спортивній роботі та щирі стосунки у самій організації стали привабливими для козаків та козачок об’єднання «Берегиня».

Теперішня Новокодакська паланка під керівництвом отамана генерал-хорунжого Петра Середи стала ядром МО МТОКЗ «Окремого природо-правозахисного округу МГО «КЗ» та є прикладом для наслідування у вихованні молодих козаків. І у подальшому ми готові до будь-яких складних завдань без метушні та галасу, як і належить козакам. Своїми справами ми довели, що ми – нащадки славного козацького роду, для яких честь – понад усе.

На честь 10-ї річниці утворення Новокодакської паланки МГО «Козацтво Запорозьке» для козаків та козачок, які найбільше відзначилися за роки діяльності паланки, була заснована ювілейна медаль «Покрови Пресвятої Богородиці» спільно з Митрополитом Дніпропетровським і Павлоградським Іринеєм.

Божа Матір Покрова вважалася покровителькою запорозьких козаків. Козаки, ідучи у похід, завжди брали з собою образ Покрови як священний оберіг. Пресвяту Богородицю Покрову шанували й жінки, вважаючи її своєю заступницею.

27 грудня 2012 року відбулися урочистості на честь 10-ї річниці утворення Новокодакської паланки та нагородження козаків і козачок медаллю «Покрови Пресвятої Богородиці» (за наказом № 29 від 16 листопада 2012 року). Вони дійсно заслужили носити цей святий образ. Дуже хотілось би, щоб він їх оберігав від усякого зла.

Невипадково козацький рух започаткований в Україні, адже він несе потужне патріотичне навантаження на суспільство. І доки на схилах Дніпра-Славутича витатиме козацький дух, козаки Новокодакської паланки МГО «Козацтво Запорізьке» вічно житимуть, примножуючи славу козаків-запорожців і Матері-України.

Тож щиросердно зичимо вам, козаки Новокодакської паланки, наснаги у відродженні кращих національних традицій, плідної праці на благо народу задля світлої слави України.

Щастя, радості, добра,
Здоров’я, успіхів, тепла,
Благополуччя та достатку,
щоб справи всі були в порядку,
хай усміхається життя
та світлим буде майбуття.
А оберегом козака –
Божа Матір Покрова!

З повагою,
Головний отаман МО МГО «КЗ» «Окремого природо-правозахисного округу МГО КЗ» генерал козацтва О. М. Пилипенко
Отаман Новокодакської паланки МГО «КЗ» генерал-хорунжий П. Ю. Середа

Добавить комментарий