Дитяча радість – головна оцінка нашої праці

14 жовтня – це день Покровительки козацтва в Україні. Але Західна Україна протиставляє цьому святу день заснування УПА – ця дата для них скоріше за все символічна, адже загони УПА утворилися раніше січня 1943 року, а дату визначили майже 5 років потому. Тепер в українському суспільстві в цей день постійно нагнітається нервозність. Кожен рік 14 жовтня готуються провокації під православними храмами, в тому числі і під стінами Києво-Печерської Лаври.

Світле свято Покрова Пресвятої Богородиці стає щорічним маршем УПА, за яким стоять радикально-націоналістичні партії та відповідні громадські організації. У святковий день, коли має бути суспільне примирення, починається шабаш націоналістів-провокаторів.

Покрова – це наш український потужний духовно-філософський символ. І люди в Україні хотіли б бачити у цьому святі духовне єднання із традиціями козацтва, аби відчувати у своїй душі волю козацького завзяття.

За цими традиціями козаки «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» і провели це свято, почавши його із відвідування Свято-Покровського Храму у с. Таромське м. Дніпропетровська, де відбувалась святкова літургія.

Також на запрошення дирекції школи-інтернату «Гармонія» у м. Дніпродзержинську козаки прийняли участь у відкритті експозиції в історичному музеї, присвяченої МГО «Козацтво Запорозьке». У ній була відображена співпраця козаків із школою-інтернатом починаючи з 2003 року. Роботу тоді розпочали козаки Новокозакської паланки, а у 2006 році козаки «Окремого природо-правозахисного округу» та козачки об’єднання «Берегиня», до якого також входять викладачі цього учбового закладу.

Цей 11-річний шлях співпраці яскраво відображений у експозиції та стосунках між козаками і учнями закладу. Багато щирих слів було сказано на адресу присутніх козаків та козачок про результати цієї співпраці. Від цього стає приємно на душі за свій вклад у відродження духовності козацьких традицій.

У актовому залі, де учні радісно зустріли козаків та козачок об’єднання «Берегиня», був озвучений своєрідний звіт від обох сторін щодо взаємної співпраці. З боку козаків мова йшла про допомогу, яку вони постійно надають учбовому закладу протягом 11 років – це охорона школи, підготовка спортсменів-борців із греко-римської боротьби, благодійна допомога, виховання молодих козаків. Учні, у свою чергу, підготували для козаків урочистий концерт-вікторину.

Перед присутніми під час зустрічі виступив козак, підосавул Горлов Вадим, який розповів, як учасник АТО, про події на Сході України. За свій громадський подвиг козак був нагороджений медаллю МГО «Козацтво Запорозьке» Срібний Хрест «Козацька Слава».

В інтернаті учні-спортсмени також високо цінують свого тренера з греко-римської боротьби, козака підосавула Никитенко Юрія, який за 10 років тренування учнів неодноразово приводив їх до перемог на Всеукраїнських турнірах із греко-римської боротьби на призи Гетьмана МГО «Козацтво Запорозьке» Дмитра Сагайдака та в інших змаганнях. За свій внесок у відродження козацьких традицій його було відзначено медаллю МГО «Козацтво Запорозьке» «Січовий отаман Сірко».

Протягом останніх 3 років посильний благодійний внесок у проведення Всеукраїнського турніру із греко-римської боротьби на призи Гетьмана МГО «Козацтво Запорозьке» Дмитра Сагайдака надавав громадський діяч м. Дніпродзержинськ Голосний Максим, який всіляко підтримує козацький рух в Україні. Гетьманом МГО «Козацтво Запорозьке» Дмитром Сагайдаком його було відзначено Грамотою та медаллю «За відродження козацтва».

Протягом 6 років до інтернату постійно надходить бджолиний мед, який надає родина козака, військового старшини Толстова Івана. За його благодійну справу він був відзначений медаллю МГО «Козацтво Запорозьке» «Січовий отаман Сірко».

Не залишилась без уваги і робота козачок об’єднання «Берегиня»: Долиної Л.М, Вовк Л.О, Кравченко І.О, які за свій внесок по роботі із учнями в дусі козацьких традицій були відзначені медаллю «За ретельність і старанність».

Головний отаман «Окремого природо-правозахисного округу» генерал козацтва Пилипенко Олександр подякував усім присутнім за їх внесок у спільну справу по відродженню козацтва і засвідчив, що козаки були, є та будуть. Це така надія, яка нікуди не подінеться. Вона буде відроджуватися і надалі через козацьку ідею та принципи.

Можемо пишатися тим, що за шість століть неволі ми не перетворилися на татар, литовців, поляків, московітів, не втратили почуття етнічності та прив’язаності до своєї землі і прагнення до незалежності. Козацьку націю за цей період вбивали, гнобили, депортували, винищували голодоморами, репресували…

Бажаючих бути козаками багато, але коли деякі бачать, що потрібно цій ідеї себе віддавати, то іноді відходять у бік. Це і є очищення, і воно відбувається постійно в нашій козацькій формації.

А ми і надалі будемо співпрацювати з вами, простягнувши один одному руки. Для нас дитяча радість – головна оцінка нашої праці. І саме від нас, дорослих козаків та козачок, залежить те, чи буде дитинство юних козаків та козачок наповнене яскравими значними подіями, такими як свято Покрова – день Козацтва в Україні. Кожна дитина має право на мирне небо і щасливе майбутнє. Бажаємо всім дітям щасливої долі в мирний час і єдиній Україні.

По закінченню святкових заходів відбулося спільне засідання козаків «Окремого природо-правозахисного округу та козачок об’єднання «Берегиня», де обговорювались подальші кроки у спільній праці.

Повернувшись до м. Дніпропетровська, козаки «Окремого природо-правозахисного округу», Новокозакської, куреня «Служба Безпеки», суховіївського куреня, Покровського куреня та Дніпродзержинського куреня провели спільну святкову нараду із нагоди дня Козацтва в Україні та обговорили неочікуваний наказ Президента Петра Порошенка про святкування 14 жовтня «Дня захисника України», відмінивши цим «День захисника Батьківщини» 23 лютого. Але це все одно нічого не міняє для православних, Покрова (день покровительки козацтва) і день УПА. А ветеранам потрібно буде довести, що тепер свято знаменує прихильність не армії, а в першу чергу Батьківщині. Неочікуване рішення Президента, як завжди, прийняте без обговорення із суспільством, тепер може ще більше його розколоти.

За підсумками спільних заходів 14 жовтня було відзвітовано Гетьману МГО «Козацтво Запорозьке» Дмитру Сагайдаку.

Головний писар (нач. штабу)
МО МГО КЗ «ОППЗО МГОКЗ»
генерал-командор                        Сердюков В.Ф.

Добавить комментарий