Похід козаків в історію Судака та на кримську загадку — півострів Меганом

Ми побували у тих містах де згадка про козаків ще на початку XIII ст. підтверджується рядом джерел та хроніка міста Судак від 1308 року свідчить: «Козаки зарубали мечем Альмальчу, сина Сармака».

Відомо, що задовго до татаро-монгольского нашестя половці під іменем «козаки» вбачали людей, які несуть сторожову службу на пограниччі. У полонському словнику «Codex cumanikas» перекладається в значенні «козак». З цього виходить, що Генуезьку фортецю (Судак) при половцях у (XII-XIII ст.) боронили саме «козаки». Фортеця розташована на кріпосній горі (височина 157 м.). Площа фортеці близько 30 гектарів. Фортецю збудували в кінці VII ст. хазари чи візантійці. Крім хазар, візантійців та генуезців фортецею володіли також половці (XI-XIII ст.), золотоординці (XIII-XIV ст.) та турки (XV-XVIII ст.).

З боку кримчан ми відчули щире відношення до нас козаків МГО «Козацтво Запорозьке» і це  було дуже приємно.

Подальша подорож лежала за 130 км. Від Судака на півострів Меганом. Меганом не схоже ні на що інше. Вчені вважають, що це частина Понтіди кримської суші зануреної колись в море подібно загадковій Атлантиді.  Любителі містики та пригод знайдуть тут для себе безодню нового та цікавого.

Для Меганома характерне ландшафт пустелі. Від нього відходить далеко в море мис Меганом  утворений ізвестняковими глибами та вулканічними породами. Це саме засушливе місто в Криму. На скелястих берегах та схилах зовсім відсутня рослинність. Утворений ландшафт це типчині бедменди («дурні землі»).

Мис Меганом це півострів на півострові. На мисі ніколи ніхто не мешкав. Пригадайте про царство Аід. Кажуть що на  мисі Меганом Одисей зустрівся з однооким циклопом та через підземні печери Карадага спустився в саме царство Аіда.

Отже за підтримки отамана Суховіївського куреня Новокодакської паланки МО МГО КЗ «Окремого природо-правозахисного округу МГО Козацтво Запорозьке» козака, осавула Андрія Сердюкова на честь 5-ї річниці утворення Суховіївського куреня на мисі Меганом, 23 серпня 2012 року, відбулись змагання козаків куріня на квадроциклах класу «Bombardier». Тут було поєднано і змагання і відпочинок. Були переможці, але не було переможених бо козаки довели силу козацького духу у ціх перегонах на цій казково-міфічній землі, яка стала відкритою для туристів зовсім недавно.

Добавить комментарий