Козаки та зеленi гасять пожежi

Прийшла весна, але замість свіжого повітря ми знову дихаємо димом від пожеж, які охопили поля, посадки, балки та водойми. Причому, складається враження, що з кожним роком масштаби цього варварства зростають. Багато людей навмисно підпалюють сухий травостой, вважаючи, що роблять добру справу. Це небезпечна помилка!

Під покривом старої трави, наче під ковдрою тихо спали молоді пагони різних рослин, лежали до весняного проростання насінини. Для усіх них, така, здавалось би, непотрібна минулорічна трава слугувала і слугує захистом і домівкою. І варто лише черкнути сірником як усі ці створіння, усе живе просто заживо згорить, оскільки не зможе втекти від стрімкого смертельного вогню, адже кожна пожежа — явище небезпечне для людини і природи водночас.

І в цей момент ніхто навіть не задумується над цим, переконливо і сліпо вірячи нічим не обґрунтованому стереотипові що начебто після підпалу минулорічної трави, на її місці швидше виросте молода травичка і робить природі жахливу «ведмежу послугу». На місці вигорілого різнотрав’я виростуть хіба що тривіальні, зовсім не вибагливі і не корисні та, проте, дуже стійкі види, як правило, бур’яни та малопродуктивні трав’яні асоціації. А значна частина видів, що раніше зростали на цьому місці, переважно дуже цінних та рідкісних – просто загине, бо ж спалюються не лише самі рослини, але й їх насіння!

Поширенням цієї інформації серед місцевих жителів і безпосередньо гасінням підпалів займаються козаки МГО «Козацтво Запорозьке» і активісти Партії Зелених. Розповідає Вячеслав Горобец, отаман Новокадацької паланки та член ПЗУ: «Багато хто до цих пір вважає, що підпал сухої трави — це дитячі витівки, за які людині у гіршому разі погрозять пальчиком. Селяни також назівають підпал сухостою «підготовкою пасовища». Насправді ж, згідно з чинним законодавством, це справжнісінький кримінальний злочин! Стаття 245 Кримінального кодексу України свідчить, що «…Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом — караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів (5100 — 8500 гривень!) доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Коли ловиш такого горе-палія, він починає виправдовуватися «Так я ж не знав!». Тому доки ми лише попереджаємо, але скоро почнемо реально притягувати до відповідальності. Я, як екологічний інспектор, можу скласти протокол і направити його в прокуратуру або інспекцію для накладення штрафу. А штрафи зараз чималі!

За останні три дні козаки загасили 6 підпалів! «Підпалити легко, а ось загасити пожежу, особливо при сильному вітрі — непроста справа, — говорить Володимир Беляєв, екологічний інспектор і хорунжий МГО «Козацтво Запорозьке», — але у нас є свої ноу-хау. Наприклад, ми з успіхом застосовуємо звичайний садовий обприскувач. Команда з 2-х чоловік, екіпірованих лопатою і садовим обприскувачем на 10 літрів води, може загасити степову пожежу на площі до гектара! Перший гасить основне полум’я, другий — забиває лопатою дрібні вогнища. Також прагнемо екіпірувати всіх козаків пожежниками бойовками і захисними шлемами, без яких до великого вогню не підійти!».

Результат від такої роботи є — підпалів в Синельниковськом районі, де розташована козацька паланка Вячеслава Горобця, стало менше. Вдається врятувати все більше цiнних територій з їх біорізноманіттям. Місцеві жителі та влада з розумінням ставляться до цього питання і підтримують ініціативу. Проте зусиль для збереження всіх мальовничих куточков нашої області явно недостатньо. Тому козаки «Козацтва запорозького» і Партія зелених закликають всіх небайдужих громадян і активістів приєднатися до природоохоронної діяльності в міру своїх сил і можливостей. Інформаційні листівки проти підпалів можна завантажити з сайту МГО «Козацтво Запорозьке» — http://kazaki.dp.ua

Добавить комментарий