Сагайдак Дмитро Іванович — Верховний Отаман

Сагайдак Дмитро Іванович – Верховний Отаман України та діаспори, Гетьман МГО «Козацтво Запорозьке», Маршал козацтва. Український громадський і політичний діяч.
Народився 15 квітня 1946 року в с. Садки Кременчутського району на Полтавщині в родині нащадків відомих діячів Козаччини – Сагайдачних та Бриків-Деїв.

Почав навчатися у початковій школі №2 м. Заволжя, оскільки батьки працювали на будівництві Горьківської ГЕС. Середню освіту здобув у середній школі №9 м. Крюкова (нині лівобережна частина м. Кременчука). Вищу освіту здобув, закінчивши Ленінградський інститут інженерів кінематографії.

Академік Інформаційної академії ООН та Академії з проблем безпеки, оборони та правопорядку (Росія). Віце-президент Фонду сприяння авіації та космонавтики в країнах СНД ім. маршала Івана Кожедуба. Член Української асоціації прокурорів. Член Союзу журналістів «Закон і Право». Автор низки науково-публіцистичних праць з проблематики козацького руху, його місця та ролі в незалежній Україні, шеф-редактор газети «Віра та Воля».

Упродовж 1966-1972 рр. – радник з військово-технічних питань у країнах Південно-Східної та Центральної Азії. За участь у несанкціонованих акціях біля пам’ятника Т. Г. Шевченку в м. Києві у травні та у козацькій Раді (серпень 1972 р.), на початку 1973 р. був обмежений у правах громадянина СРСР.

Дмитро Сагайдак – активний учасник національно-демократичного руху. Наприкінці 1980-х років один з фундаторів  «Зеленого Світу», з 1990 р. — Партії Зелених України (ПЗУ);  з 1991 р. – голова Вишгородського районного осередку, співголова Координаційного центру ПЗУ у Києві та Київській області, заступник голови ПЗУ (до 1993 р.).

У 1989 р. – засновник Вишгородської козацької сотні, писар сотні у званні сотника.

У 1990 р. – Отаман Вишгородського куреня, осавул.

У 1990-1998 рр. – депутат Вишгородськой міської ради народних депутатів двох скликань, голова постійной комісії із захисту прав людини та тимчасової комісії з упорядкування Державної символіки. Першим і назавжди, на початку 1990 р., підняв Національний прапор над Адміністративним будинком м. Вишгорода. У 1992 р., як голова тимчасової комісії з впорядкування Державної символіки, був ініциатором рішення сесії Вишгородської міської ради про негайний демонтаж пам’ятника Леніну з центральної площі м. Вишгорода та безпосереднім виконавцем цього рішення.

У 1993 р. – Отаман Козацького товариства Київщини, козацький полковник.

У 1994 р. – Головний отаман Українського Козацтва (далі УК), помічник гетьмана УК, генерал-осавул (генерал-лейтенант  Таганрозького округу Всевеликого Війська Донського, Росія).

Зробив значний внесок у демократичні перетворення та впорядкування структури УК, зокрема його наказом від 01.08.1995 р. запроваджено єдині для всіх козаків козацькі військово-посадові звання та козацькі однострої.

За власним бажанням, на підставі письмової заяви від 7 березня 1996 р., Дмитро Сагайдак вийшов з лав УК. Відтоді розпочав утворення козацької структури в Україні на братерських Звичаях Запорозьких, перебуваючи под омофором Блаженнійшого ВОЛОДИМИРА, Предстоятеля Української Православної Церкви.

Обіймав посади Отамана куреня, паланки «Козацтва Запорозького», генерал-хорунжий, Головного отамана Київського округу «Війська Запорозького», генерал-полковник.

У 2001 р. обраний Верховним отаманом Київським та всієї України Всеукраїнської громадської організації «Козацьке військо Запорозьке України» (ВГО КВЗУ), генерал козацтва (генерал армії  Центрального козацького Війська, Росія).

У 2003 р. Велика рада ВГО КВЗУ прийняла ухвалу про реформування КГО КВЗУ у Міжнародну громадську організацію «Козацтво Запорозьке» (МГО КЗ), яка зареєстрована Міністерством юстиції України (свідоцтво про реєстрацію № 1916 від 19.05.2003 р.). Дмитра Сагайдака обрано Верховним отаманом Козацтва Запорозького, Київським та всієї України МГО КЗ.

У 2004 р. рішенням Верховної козацької Ради МГО КЗ Дмитру Сагайдаку вручено найвищу казацьку нагороду – орден «Козацька Слава» 1 ступеня, а рішенням II Великої Ради МГО КЗ присвоєно звання маршала козацтва та обрано на посаду Верховного отамана України та Діаспори.

15 квітня 2006 р. 550 делегатів III позачергової Великої Ради МГО КЗ в рамках розширеного засідання VI Ради генералів та адміралів (486 присутніх з 14 країн світу) обрали Дмитра Сагайдака Гетьманом МГО «Козацтво Запорозьке».

14 жовтня 2006 р., на ПОКРОВУ, відбувся традиційний козацький рітуал висвячення Дмитра Сагайдака на Гетьмана МГО «Козацтво Запорозьке».

Маршал Дмитро Сагайдак нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України, Почесною грамотою Київського міського голови та є Кавалером 46 орденів і понад 50 медалей України та інших країн світу.

Добавить комментарий